De 3 meest populaire edelstenen

Gepubliceerd op 17 maart 2023 om 14:42
Een kwarts geode met Amethist kristallen

Wereldwijd zijn er ontzettend veel edelstenen en mineralen liefhebbers. De redenen daarvoor zijn ook heel divers. Er zijn veel mensen die specifieke soorten edelstenen en mineralen verzamelen maar ook voor decoratief gebruik of om te dragen als sieraad zijn edelstenen al sinds de oudheid razend populair. Zelfs binnen de technologie en industrie worden diverse soorten gebruikt, daar sta je eigenlijk niet eens zo bij stil!

 

De meeste mensen die geïnteresseerd zijn in edelstenen hebben wel een paar favoriete soorten in bezit. Omdat ik benieuwd was naar de meest favoriete soorten edelstenen en mineralen heb ik een peiling gehouden op Instagram. Het resultaat is best opvallend want de top 3 bestaat namelijk volledig uit Kwarts soorten!

 

Wanneer je op Instagram gaat kijken hoe vaak een bepaalde edelsteen of mineraal is getagd dan zie je dat de favorieten uit mijn peiling niet hetzelfde zijn als de meest getagde soorten in de Instagram zoekresultaten. Eigenlijk is dat wel logisch want het zijn niet alleen maar liefhebbers die edelstenen namen taggen in hun Instagram foto`s maar ook een heleboel winkels en webshops doen dit! De resultaten uit mijn Instagram peiling betreffen alleen de voorkeuren van mensen die liefhebbers zijn.

Citrien cluster en Rookkwarts kristallen ook wel Krokodillenkwarts of Elestiaalkwarts genoemd.m

Een Citrien cluster uit Congo en een Elestiaal venster Rookkwarts kristal uit Madagaskar.

Op nummer 1 staat als meest favoriete soort Amethist! In de Instagram peiling werd Amethist het meest genoemd, uit de zoekresultaten van Instagram blijkt dat het woord Amethist 128.000 keer is getagd. Het Engelse woord Amethyst is 6,4 miljoen keer getagd. Een grote favoriet!

 

Dan nummer 2! In de Instagram peiling werd Citrien, na Amethist, het meest genoemd. Er vanuit gaande dat de mensen de echte Citrien kristallen bedoelen en niet de verhitte Amethist clusters welke vaak worden aangeboden als Citrien. In de Instagram zoekresultaten werd Citrien meer dan 5000 keer getagd. Het Engelse woord Citrine werd 1,7 miljoen keer getagd.

 

Als laatste nummer 3, wederom een Kwarts variant. Rookkwarts! Rookkwarts werd veel minder genoemd dan de twee voorgaande Kwartssoorten maar staat toch op de derde plaats! In de Instagram zoekresultaten werd Rookkwarts meer dan 1000 keer getagd en de Engelse benaming Smokey Quartz werd 327.000 keer getagd.

 

Zo zie je maar dat zowel een peiling als het aantal keren dat een edelsteen op Instagram werd getagd verrassende resultaten oplevert!

 

Als we kijken naar de meest gezochte edelstenen wereldwijd kom je op totaal andere resultaten uit! Zo werd er in Google 21 miljoen keer gezocht naar Lapis Lazuli, ruim 12 miljoen keer werd er gezocht naar Smaragd en bijna 5 miljoen keer werd er gezocht naar Jaspis. Voor welke doeleinden naar deze soorten werd gezocht, tja dat weet je natuurlijk niet maar opvallend is het zeker!

Groene Oceaan Jaspis met druzy kristallen, paarse Oceaan Jaspis en een hart van rode Jaspis.

Een groen Jaspis sculptuur met druzy Kwarts kristallen, paarse Oceaan Jaspis bol en een hartje van Rode Jaspis.

Het was leuk om dit onderzoekje te doen en ik vond het vooral erg leuk dat de mensen mijn Instagram peiling hebben ingevuld. Ik wil iedereen bedanken voor het meedoen!

 

Ik heb zelf natuurlijk ook een aantal favoriete edelstenen, sommige vind ik leuk om in huis neer te zetten en ook draag ik graag hangers en oorbellen met edelstenen. In een volgende Blog post zal ik schrijven over mijn eigen favorieten en zal ik wat verder in gaan op de betreffende soorten.

 

Bedankt voor het lezen en graag tot de volgende keer!

 

🤍

Vanessa

 

Lapiz Lazuli bol

Een Lapis Lazuli bol uit Afghanistan.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.