Agaat

Agaat is een doorschijnende variëteit van Chalcedoon die bijna volledig uit siliciumdioxide bestaat en valt onder de kwartsvariëteiten. Agaat komt vaak voor in zwart, wit, grijs en bruin maar kan ook bijzonder kleurrijk zijn. Elke aanwezige kleur en streepvorming is afkomstig van onzuiverheden van andere mineralen.

De kwartskristallen in agaat zijn kleurloos in hun puurste vorm. Bij de aanwezigheid van ijzer kleuren ze rood of bruin, bij mangaan worden ze roze en bij chroom groen. Agaat heeft vaak duidelijke banden.

Mos Agaat en Dendriet Agaat vertonen geen zichtbare strepen, maar bevatten insluitsels die dendrieten worden genoemd. Vaak wordt dit aangezien voor organisch materiaal. Ze worden voornamelijk gevormd door onzuiverheden van ijzer en mangaan. Het woord dendriet komt van het woord dendron en betekent boom in het Grieks. De naam verwijst naar de vertakkingsvorm van dendriet. Stenen met dendritische insluitsels kunnen soms worden aangezien voor fossielen.

 

Hoewel Agaat vaak wordt aangetroffen in stollingsgesteenten, kan Agaat ook in andere gesteenten voorkomen. De uitzonderlijk complexe vorming begint wanneer grondwater met silica (zand of kwarts) dat via gaten in de rots is binnengedrongen, opdroogt en een residu van mineralen achterlaat. Naarmate het proces zich herhaalt, bouwen zich meerdere lagen mineralen op in het gesteente volgens de omtrek van de holte. Eenmaal vol begint de massa te kristalliseren. Kwartskristallen groeien vaak in elke ongevulde ruimte. Wanneer hun uiteinden naar een leegte wijzen, staat de structuur bekend als een geodeAfhankelijk van het type gesteente kan het goed bestand zijn tegen weersinvloeden. De agaatformatie blijft opgesloten totdat de geode is gevonden en opengebroken.

Op de schaal van Mohs heeft Agaat een hardheid van 7.

Spiritualiteit

Agaat wordt gezien als een aardende steen die het emotionele, fysieke en mentale in balans brengt. Geaard zijn betekent dat we goed verbonden zijn met de aarde. Dat helpt ons kalm en rationeel te blijven en betere beslissingen te nemen, vooral wanneer we omringd zijn door chaos.


Kernwoorden welke horen bij Agaat:

 

-Rustgevend

-Kalmerend

-Harmoniserend

 

Agaat wordt geassocieerd met uithoudingsvermogen, vitaliteit en kracht.

Kristallen kunnen worden gebruikt om informatie naar de oppervlakte te brengen die diep geworteld is in het onderbewustzijn. Ze kunnen ook worden gebruikt om het zelfvertrouwen weer op te bouwen.

Agaat wordt gebruikt om de concentratie en het analytisch vermogen te verbeteren en om te helpen bij het vinden van praktische oplossingen voor moeilijke problemen. De energieën bevorderen inspiratie, creativiteit en verbeteren de motivatie. Het moedigt aan om de waarheid te spreken en helpt om met negativiteit en bitterheid om te gaan, vooral in relatie tot de liefde.*

 


Sterrenbeeld: Tweelingen.

Chakra: Alle, afhankelijk van de kleur van het Agaat.

 

 

*Deze informatie is niet wetenschappelijk bewezen, het is gebaseerd op de ervaring van gebruikers en therapeuten.

De genoemde eigenschappen zijn op geen enkele manier bedoeld ter vervanging van diagnose of behandeling door een gekwalificeerde arts of therapeut.